Nieaktywne płatki drożdżowe – smakowite przepisy z wykorzystaniem ich serowego posmaku

Nieaktywne płatki drożdżowe to doskonałe uzupełnienie diety wegańskiej i wegetariańskiej. To także bezpieczna alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, by każdy mógł się delektować ich wyśmienitym, serowo-orzechowym posmakiem. Poznaj przepisy na najlepsze dania z wykorzystaniem nieaktywnych płatków drożdżowych.
Jak smakują płatki drożdżowe nieaktywne?
Płatki zawierają suszone drożdże nieaktywne, na bazie których nie dałoby się już stworzyć wypieków, ale dają zawierają całą gamę wartości i składników odżywczych. Ich smak przypomina delikatne nuty serowo-orzechowe, z powodu którego zostały nawet nazwane wegańskim parmezanem. Dlatego też warto włączyć je do dań na bazie makaronu czy do sosów. Świetnym pomysłem na zdrowy obiad jest zielone tagliatelle z płatkami drożdżowymi. Wystarczy 1 mała cukinia, makaron tagliatelle, szklanka mrożonego groszku i garść świeżego szpinaku, wraz z 2 łyżkami płatków drożdżowych, by konkurować z najlepszymi daniami restauracji ze zdrową żywnością.
To proste, syte i szybkie danie. Wystarczy rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną drobno małą cebulę i dusić na małym ogniu. Po kilku minutach można dodać 2 przeciśnięte ząbki czosnku i sól do smaku. Obraną i pokrojoną cukinię razem z groszkiem wrzucamy do patelni z podduszoną cebulą i czosnkiem. Na koniec idą liście szpinaku oraz przyprawy, 3 łyżki mleczka kokosowego lub śmietany oraz, po odparowaniu sosu, ugotowany makaron. Gotowe danie udekorują i przyprawią drożdże odżywcze w płatkach.
Uwolnij smak ukryty w płatkach drożdżowych
Nieaktywne drożdże to bogactwo składników mineralnych i witamin. Drożdże dezaktywowane wyraźnie podkreślają smak, dlatego też często wykorzystuje się je w wegańskich wersjach kotletów i burgerów. Smak sera świetnie współgra z resztą składników na przykład na wegańskie burgery z botwinki. Przygotuj swoje ulubione przyprawy i do dzieła! Na początku ugotuj 2 szklanki soczewicy zielonej, w osobnym garnku ugotuj pół szklanki kaszy jaglanej przepłukanej pod wrzątkiem. Zmiel 2 szklanki pestek słonecznika, praktycznie na mąkę. Posiekaj spory pęczek botwinki i wszystkie składniki wymieszaj, razem z 2 łyżkami płatków drożdżowych. Po pół godziny uformuj burgery i piecz 20 minut w 190°. Mmm, możesz podać je w bułce lub z frytkami, razem z ulubionym sosem!
Wartości odżywcze drożdży nieaktywnych
Nieaktywne płatki drożdżowe to źródło witamin z grupy B i witaminy E, błonnika oraz cennych minerałów: m.in. potasu, cynku, żelaza. Ich zastosowanie w kuchni zależy tylko od Twojej wyobraźni – wspaniale smakują w musli, jogurtach, w panierce i tartach warzywnych.